Wil je buitenverlichting aanleggen in Eindhoven? Wij zorgen ervoor dat dit op een veilige en professionele manier gebeurt!
Telefonisch contact
U kunt ons 7 dagen per week bereiken op:
085-0609107.
Offerte op maat
Indien nodig stellen wij voor u een offerte op, zo weet u precies waar u aan toe bent.
Als u foto's wilt uploaden kunt u gebruik maken van onze afspraakformulier.
Opdracht uitvoeren!
Akkoord? Onze elektriciens voeren de werkzaamheden zorgvuldig voor u uit.
Uiteraard krijgt u na de werkzaamheden van ons een factuur en bewijs van betaling.
Buitenverlichting is tegenwoordig niet alleen voor de rijken weggelegd. Bijna iedereen heeft wel een lamp in de tuin of bij de voordeur. Het is niet alleen praktisch voor betere zichtbaarheid in de avond, maar het verhoogt ook je veiligheid. Goed verlichte gebieden worden namelijk minder vaak gekozen door inbrekers. Daarnaast kunnen wij je ook helpen met alarmsysteem installeren.
Er zijn veel redenen om buitenverlichting te overwegen. Het biedt voordelen zoals een sfeervolle ambiance, laag energieverbruik en aantrekkelijke prijzen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Onze specialist staat klaar om je van persoonlijk advies, maatwerkoffertes en oplossingen te voorzien die passen bij jouw wensen.
Een buitenlamp is niet alleen handig voor het verlichten van je pad, oprit en voordeur, maar kan ook ’s avonds bijdragen aan een gezellige sfeer in je tuin. Met de juiste tuinverlichting kun je daarnaast de veiligheid vergroten door ongewenste bezoekers af te schrikken.
Kies je voor een 12-volt (zwakstroom) systeem of een 220/230 volt installatie?
Voordat je begint met het installeren van verlichting in je tuin, is het handig om de verschillende soorten tuinverlichting te verkennen.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:
Wil je je tuin verlichten met gezellige buitenlampen, maar heb je behoefte aan advies? Wij zijn er om je te helpen, van het opstellen van een lichtplan tot de professionele installatie van je buitenverlichting in Eindhoven en omgeving. Zo zorgen we ervoor dat je tuin precies wordt zoals je het voor ogen hebt.
Heb je hulp nodig? ElektricienProf Eindhoven staat voor je klaar om je te assisteren bij het aanleggen van buitenverlichting. Wij zorgen voor alles van begin tot eind!
Wanneer je elektriciteit buiten installeert, is het belangrijk om speciale waterdichte materialen te gebruiken in plaats van standaard lampen, schakelaars, stopcontacten of draden. Deze materialen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen weersomstandigheden en andere externe invloeden.
Voor kabels die ondergronds worden aangelegd, gebruik je altijd YMVKas-kabels. Als je kabels aan de muur wilt bevestigen met kabelbeugels, kies dan voor XMVK-kabels. Voor flexibele buitenverlichting zijn er ook speciale buitenkabels beschikbaar die goed bestand zijn tegen vocht, kou en zonlicht.
Je sluit buitenverlichting vaak aan op een lasdoos in je keuken of garage, maar je kunt ook direct vanaf de meterkast werken. Dit kan handig zijn, omdat je bij problemen zoals kortsluiting door vocht gemakkelijker de oorzaak kunt achterhalen als de zekering doorslaat.
Kabels die onder de grond worden gelegd, moeten op een diepte van minimaal 50 cm worden geplaatst. Als je kabels aan een muur bevestigt, gebruik dan kabelbeugels. Wanneer kabels door een muur gaan, is het essentieel om ze te beschermen met een hostalietbuis.
Het gebruik van hostalietbuis wordt ook aanbevolen voor kabels die van of naar de grond komen, om schade te voorkomen.
Buitenverlichting biedt verschillende voordelen, zowel esthetisch als praktisch. Het aanleggen van verlichting in je tuin, op je oprit of rondom je huis kan niet alleen de uitstraling van je buitenruimte verbeteren, maar ook de veiligheid en het gebruiksgemak vergroten. Bovendien verhoogt buitenverlichting de veiligheid door donkere hoeken te verlichten en ongewenste bezoekers af te schrikken. Met een doordachte aanpak en professionele installatie transformeer je je buitenomgeving in een praktische en sfeervolle plek, zowel overdag als ’s nachts.
Heb je meer vragen over het installeren van buitenverlichting? Onze elektriciens in Eindhoven staan klaar om je van alle informatie te voorzien. Je ontvangt persoonlijk advies, op maat gemaakte offertes en een professionele afwerking. Laat een ervaren elektricien de installatie verzorgen en verzeker jezelf van een vakkundig resultaat.
Strategisch geplaatste verlichting brengt de architectuur en landschapselementen prachtig tot leven, zorgt voor een gezellige en gastvrije sfeer, en maakt je buitenruimte ook in de avonduren uitnodigend en functioneel.
ElektricienProf is dé specialist voor al jouw elektrische behoeften. Of het nu gaat om het installeren van nieuwe elektrische systemen, het updaten van bestaande installaties of het snel oplossen van technische storingen, ons team is op elk moment beschikbaar. Zowel huishoudens als commerciële ondernemingen profiteren van onze deskundige diensten. Twijfel dus niet om ons te benaderen. Kies voor ElektricienProf en ontdek waarom wij in Eindhoven de juiste keuze zijn voor elke elektrische uitdaging.
Hieronder vind je een stappenplan over hoe onze specialisten buitenverlichting op een professionele manier installeren:
Als je een tuin hebt, is het vaak handig om te beginnen met een lichtplan, vooral als je een grotere tuin hebt. In dit plan noteer je waar je de verschillende lichtbronnen wilt plaatsen. Dit helpt je niet alleen om een duidelijk overzicht van je verlichting te krijgen, maar ook bij het aanleggen van de grondkabels. Vaak heb je al specifieke lichtpunten in gedachten, zoals voor je oprit, terras, vijver, sculpturen of bomen, die je direct op je schets kunt zetten. Voor de delen waar je nog niet helemaal zeker van bent, kun je extra verlichtingspunten in je plan opnemen. Het is beter om een extra lamp te tekenen dan om er later eentje te missen. Zo kun je later altijd nog besluiten of je die verlichting op die plek wilt installeren.
Als je de basisverlichting in je tuin hebt geïnstalleerd, is het tijd om na te denken over extra stroomvoorzieningen. Misschien heb je behoefte aan extra stopcontacten voor tuinonderhoud of om een laadstation voor je robotmaaier aan te sluiten. Apparaten zoals een vijverpomp, beregeningssysteem, verlichting voor je tuinhuis en de stroomvoorziening voor je toegangspoort hebben ook elektriciteit nodig. Vergeet niet om ook een laadpunt voor je elektrische auto te overwegen. Het is belangrijk om deze extra stroompunten zorgvuldig in je verlichtingsplan op te nemen, zodat je tuin volledig operationeel is.
Bij het selecteren van buitenverlichting maakt het nauwelijks uit voor het energieverbruik of je kiest voor 12V of 230V lampen, aangezien het stroomverbruik vergelijkbaar is. Een voordeel van een 12V systeem is dat deze vaak eenvoudig zelf te installeren is. Veel merken bieden plug & play-systemen aan die makkelijk te installeren zijn, hoewel je meestal aan het merk gebonden bent vanwege mogelijke incompatibiliteit met andere merken. Deze systemen hebben een transformator nodig om de 230V om te zetten naar 12V, wat betekent dat je altijd minstens één stopcontact nodig hebt.
Aan de andere kant bieden 230V lampen een breed scala aan stijlen en formaten, zoals tuinspots, stallichten, lantaarnpalen en grondspots. Dit geeft je veel mogelijkheden om verschillende merken en soorten lampen te combineren. Wil je bijvoorbeeld een lantaarnpaal van merk A, een grondspot van merk B en een tuinspot van merk C? Dat is geen probleem. Houd er echter rekening mee dat de installatie van 230V verlichting vaak specialistisch werk is en het daarom het beste door een professional kan worden uitgevoerd.
Als je hebt gekozen voor een 12V systeem, is het mogelijk dat er al een tijdklok of lichtsensor bijgeleverd is. Vaak kun je ook het stopcontact waar de transformator op is aangesloten gebruiken om je verlichting te bedienen. Dit betekent dat je je verlichting op een vergelijkbare manier kunt regelen als bij een 230V systeem.
Er zijn verschillende manieren om je buitenverlichting te bedienen:
Dit zijn de meest gebruikelijke methoden voor het bedienen van buitenverlichting. Je kunt ook overwegen om een combinatie van deze opties te gebruiken, zoals een schemerschakelaar voor het inschakelen van de lampen en een tijdklok voor het uitschakelen ervan om middernacht. Een bewegingssensor kan ook handig zijn voor extra veiligheid of wanneer je thuiskomt.
Nu je je lichtplan en de stroompunten hebt vastgesteld, en een keuze hebt gemaakt tussen 12V of 230V buitenverlichting, is het tijd om de kabels aan te leggen. Bij een 12V systeem is het technisch mogelijk om de kabels bovengronds te plaatsen, maar dit is niet aan te raden. Kabels die boven de grond liggen, zijn namelijk kwetsbaar en vaak moeilijk te zien door hun donkere kleur, waardoor ze tijdens tuinwerkzaamheden gemakkelijk beschadigd kunnen worden. Het is beter om de kabels onder de bestrating te verbergen of te beschermen met een kunststof buis.
Voor 230V stopcontacten en verlichting gebruik je meestal Ymvk-as grondkabels. Deze kabels zijn vaak grijs en hebben een stalen omhulsel dat bescherming biedt tegen mechanische schade. Ze moeten op een diepte van 60 cm worden begraven om beschadiging te voorkomen. Het is handig om vooraf met een elektricien te overleggen over het type kabels en het aantal aders dat je nodig hebt, zodat je deze zelf kunt installeren. Bij het aanleggen van een nieuwe tuin kan de hovenier deze taak ook voor je uitvoeren.
Probeer de grondkabels in een rechte lijn te leggen en laat bij elk stroompunt of buitenlamp een lus boven de grond. Dit houdt het circuit intact en biedt extra kabelruimte voor je aansluitingen. Maak foto's van de aangelegde kabels en voeg ze toe aan je tuinplan, zodat je later eenvoudig kunt zien waar ze zijn gelegd of extra aansluitingen kunt maken.
Als je nieuwe buitenverlichting wilt kopen, zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Je kunt kiezen voor lampen met geïntegreerde LED's of voor lampen met een standaard fitting, waarbij je zelf de lichtbron kunt selecteren. Met de tweede optie bepaal je het merk, de helderheid en de kleurtemperatuur, en kun je de lichtbron later vervangen als dat nodig is.
Bij het kiezen van staande buitenlampen is het belangrijk om de juiste hoogte te selecteren. Dit is vooral relevant in een nieuw aangelegde tuin, waar de planten nog zullen groeien. Je wilt voorkomen dat je lampen na enige tijd door de vegetatie worden bedekt. Dit geldt ook voor het verlichten van grote elementen zoals bomen; houd hier rekening mee bij het kiezen van tuin- en grondspots.
Het assortiment buitenverlichting is zowel online als in fysieke winkels zeer uitgebreid en gevarieerd. Als je twijfelt, is het verstandig om te beginnen met de lampen voor de delen van je tuin die je zeker wilt verlichten. Installeer deze eerst en beoordeel het resultaat. Afhankelijk van hoe de verlichting uitpakt, kun je later extra lampen op andere locaties toevoegen. Door lussen in je grondkabels te laten, kun je eenvoudig je installatie uitbreiden zonder onnodige lasdozen te gebruiken.
Zoals eerder genoemd, kun je doorgaans zelf de 12V buitenverlichting installeren. Het aansluiten van het stopcontact voor de stroomvoorziening is echter iets wat je beter aan een elektricien kunt overlaten.
Voor 230V buitenlampen is het aan te raden om een professional in te schakelen voor de installatie. Zo ben je verzekerd van een correcte installatie die jarenlang probleemloos functioneert.
Nu is alles gereed voor gebruik. Hier is nog een laatste tip: kies altijd voor energiezuinige ledverlichting. Zorg ervoor dat de buitenverlichting niet onnodig brandt en maak waar mogelijk gebruik van een goed afgestelde bewegingssensor, tijdklok of schemerschakelaar. Op deze manier haal je het beste uit je verlichting en voorkom je onnodige energieverspilling.
Als je je tuin wilt opfleuren met stijlvolle en functionele buitenverlichting, is het belangrijk om te beginnen met een tuinplattegrond. Teken daarop precies waar je de verlichting wilt plaatsen. Dit helpt je om een helder overzicht te krijgen van de benodigde grond- en buitenkabels. Nadat je de plattegrond hebt gemaakt, stel je een lijst samen van de materialen die je nodig hebt. Hierna leggen we uit hoe je de buitenverlichting op twee verschillende manieren kunt aansluiten.
Bij het doorlussen van buitenverlichting maak je gebruik van een 3-wegkoppeling. Sluit het stroomdraad aan op de connector, waarbij de tweede uitgang van de connector naar de lamp gaat die je wilt installeren, en de derde uitgang naar de volgende lamp. Je kunt ook losse lasklemmen gebruiken voor deze verbindingen. Om de lasklemmen beter te beschermen tegen de elementen, kun je ze in een extra beschermdoosje plaatsen.
Als je maar één aansluiting hebt maar meerdere buitenlampen wilt aansluiten, kun je alle lampen verbinden met een centraal punt. Dit doe je met een 3-, 4-, 5-, 6-, 7- of 8-weg koppeling, afhankelijk van het aantal lampen dat je wilt aansluiten. Via de centrale aansluiting loopt er een draad naar elke individuele lamp. Kies een koppeling die overeenkomt met het aantal lampen dat je wilt aansluiten; bijvoorbeeld, voor vijf lampen gebruik je een 5-weg koppeling. Houd er rekening mee dat als één lamp uitvalt, dit invloed kan hebben op de werking van de andere aangesloten lampen.
Heb je je tuin in de zomer flink opgeknapt? Dan wil je natuurlijk optimaal genieten van de lange, warme dagen en avonden. Goede tuinverlichting kan hierbij een grote hulp zijn. Houd er echter rekening mee dat het installeren van tuinverlichting vaak meer is dan alleen plug & play.
Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten. Hoe installeer je tuinverlichting op de juiste manier? En hoeveel lumen heb je nodig voor een goede buitenverlichting? Het kan best een uitdaging zijn om tuinverlichting goed op te zetten. Wil je buitenverlichting aanleggen in Eindhoven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen, onze experts hebben de kennis en ervaring om je te begeleiden!
De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. Hierbij speelt niet alleen het type verlichting en de kwaliteit van de gebruikte materialen een rol, maar ook de grootte van je tuin en de benodigde installatieapparatuur. Hierdoor is het lastig om een exacte kostenraming te geven. Voor meer informatie over de kosten van tuinverlichting aanleggen kun je gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen.
Het aanpassen of uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk in je huis of tuin in Eindhoven lijkt misschien iets wat je zelf kunt doen. Wees echter voorzichtig: het toevoegen van extra stopcontacten of verlichting door simpelweg vanaf een bestaand stopcontact verder te trekken is niet altijd toegestaan. Dit is vooral belangrijk bij buitenverlichting, waar extra voorzichtigheid geboden is. Elektriciteit en vocht vormen samen een gevaarlijke combinatie, met verhoogde risico’s zoals kortsluiting, brand of zelfs elektrocutie.
Wil je je tuin verfraaien met sfeervolle buitenverlichting? Overweeg dan om je terras te verlichten voor gezellige avonden, je vlonder bij het water voor een ontspannen zomerse sfeer, of een bordes met prachtige beplanting die je wilt accentueren. Onze specialisten staan voor je klaar om te helpen. Ook binnenshuis kunnen we een gezellige ambiance creëren. Benieuwd hoe? Dat kan met inbouwspots plaatsen.
Wij bieden op maat gemaakte lichtoplossingen en stijlvolle armaturen voor elke tuinlocatie, zodat je volop kunt genieten van je buitenruimte, zelfs nadat de zon onder is gegaan.
Google reviews
Johan Ruijgrok
Marijke Lok
R.T. Harris
Vincent
Arie Burgman
Youssef Belhaj
Naast de vele voordelen die wij bieden, zijn er nog meer redenen om voor ElektricienProf in Eindhoven te kiezen voor al je elektrische werkzaamheden. Ontdek waarom wij de beste keuze zijn voor al jouw elektricienbehoeften in de regio.
Als je liever hebt dat wij je terugbellen, kan je een terugbelverzoek indienen door het formulier in te vullen.
Hoofdkantoor
Flight Forum 565
5657 DR, Eindhoven
Openingstijden
Voor Spoed zijn we 24/7 bereikbaar.
Ons kantoor is dagelijks geopend van 09:00 tot 21:00.